Eritema; ani gelişen, kabarık, kızarık, ısı artışı olan ve ağrılı şişliklerdir. Sıcak ve nemli yerlerde yaşayan kişilerin eritemaya karşı daha duyarlı olmasına rağmen herkes eritema riski taşımaktadır. Genellikle koyu tene sahip kişilerde görülmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde de eritema geliştirme riski bulunmaktadır.
Bakterileri vücudun sıcak ve nemli bölgelerinde gelişmeyi sever. Koltuk altlarında, dizlerin arkasında, göğüs altında ve kasıklarda bakteriyel enfeksiyon olan eritema cilt hastalığı oluşabilmektedir. Estetik görünümü de bozan eritemanın tedavi edilmesi mümküdür. Doğal yollarla da tedavi edilmesi mümkün olan eritema için aşağıdaki yollar tavsiye edilmektedir:
Uygun hijyen sağlanır
Özellikle havanın sıcak ve nemli olduğu bir yerde yaşanıyorsa; cilt üzerinde bakterilerin çoğalmasını engellemek için temiz kıyafetlerin giyilmeden önce iyice kurutulması gerekir.
Antibakteriyel sabun kullanılmalı
Duş alırken; problem yaratan bakteri sayısını kontrol altına almak için eritemadan etkilenen bölgeler antibakteriyel sabun ile yıkanır.
Bol kıyafetler giyilmeli
Vücudun sıcak ve nemli bölgelerini serin ve kuru tutmak için bol kıyafetler giyinilmelidir.
Serin ortamlarda kalınmalı
Aşırı terlemeyi önlemek için sıcaklığın yüksek olduğu ortamlarda uzak durulmalı ve mümkün olduğunca gölgeli ve serin ortamlarda kalınmalıdır.
Fazla kilolar verilmeli
Obez ve aşırı kilolu kişilerde eritema riski yüksek olduğu için fazla kilolar verilmelidir.
Kan şekeri seviyesi kontrol edilmeli
Diyabetli hastalar; vücudun diğer bölgelerine kolaylıkla yayılabilen eritema riski ile karşı karşıyadır. Şeker seviyesi normal aralıklarda olmalıdır.
Bağışıklık sistemi güçlü tutulmalı
Bağışıklık sisteminin mükemmel durumda olduğundan emin olmak eritemanın önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Beslenirken C vitamini ağırlıklı besinler tüketilmelidir.
Eşyalar paylaşılmamalı
Bir kişiden diğer kişiye eritemanın bulaşmasını önlemek için; havlular, saç fırçaları, çarşaflar, giysiler kimse ile paylaşılmamalıdır.