Dolmabahçe Müzesi

dolmabahçe müzesi
dolmabahçe müzesi

Dolmabahçe Sarayı’nın bugünkü yeri için Evliya Çelebi seyahatnamesinde Yavuz Sultan Selim’in bir köşk yaptırdığını yazmıştır. I Ahmet zamanında ise, köşkün etrafı taşla doldurularak büyütülür. Dolmabahçe adı buradan gelmektedir. Aynı yerde II. Mahmut yeni bir saray inşaa eder. 1842 yılında I. Abdülmecit, Karabet Balyan’a inşa ettirerek bugünkü yapı ortaya çıkar. İnşaatın yapımı 1853 senesine kadar sürer.  I. Abdülmecit  sarayı  hem ikamet için hemde resmi işleri için kullanmıştır. Abdülmecit’in ardından kardeşi Abdülaziz’de bu Saray’da yaşamıştır.

Atatürk Dolmabahçe Sarayı’nı Cumhuriyet’in ilanından sonra İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Konutu olarak kullanmış ve 10 Kasım 1938 tarihinde burada gözlerini yummuştur. Saray Atatürk’ün öldüğü yer olmasından dolayı da ayrı bir yere sahiptir.

Dolmabahçe Sarayı’nın ana yapıları;

Dolmabahçe Camii, Harem, M beyn ve Saat Kulesidir. Saray’da 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet mevcuttur. Saray 110 bin metrekare alana kurulmuş ve 1910 yılında elektrik ve kalorifer sistemine geçiş yapılmıştır.. Mabeyn merdivenlerinin korkulukları, kristallerle süslenmiş mükemmel bir görünüme sahiptir. Mabeyndeki Taht Salonu’nda Kraliçe Victoria’nın hediyesi olan 36 metrelik kubbeden sarkan dört tonluk ve yedi yüz elli ampullü kristal avize bulunmaktadır.  Avize salona Avrupai bir hava katmaktadır. 19 Mart 1877 tarihinde bu Taht Salonu , II Abdülhamit’in Osmanlı meclisini açılışına ev sahipliği yapmıştır.

Bunun yanı sıra  Haremde, Taht Salonu’nun izlenebileceği bir koridor mevcuttur. Harem, Atatürk’ün kaldığı odalar, Valide Sultan odaları, kadınların eğlendiği Pembe Salon, törenlerin yapıldığı Mavi Salon gibi farkı mekânları barındırmaktadır.  Saray’ın girişinde olan 30 metre yüksekliğine sahip saat kulesi için 1895 yılında tamamlandığı söylenmektedir. Saray’ın yanında bulunan Dolmabahçe Camii ise Osmanlı mimarisine damgasını vuran bir yapıdır. Camii Balyanlardan, 1853 yılında  Nikoğos Balyan tarafından tamamlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı’nın arka kısmında 19 yy.da  Sultan’ın kuşları için  inşa edilmiş ufak bir köşk vardır. O dönem yapıda, değişik türden pek çok kuş bakılmıştır. Saray’da bulunan değerli mobilya ve döşemelerin güneş ışınlarından korunması için pencerelerde eflatuna yakın renkte ve morötesi ışınları kesici nitelikte, özel renkli cam kullanılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı, günümüzde müzeye dönüştürülerek,, Milli Saraylar Daire Başkanlığına bağlanmıştır.

Mimarlar: Garabet Amira Balyan, Evanis Kalfa
Mimari tarzlar: Barok mimari, Neoklasik mimari, Osmanlı mimar

Çalışma saatleri:
Pazartesi Kapalı
Salı 09:00–16:00
Çarşamba 09:00–16:00
Perşembe 09:00–16:00
Cuma 09:00–16:00
Cumartesi 09:00–16:00
Pazar 09:00–16:00
Açık 09:00-Kapanış saati: 16:00

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti

Bilet Türü                                                                                         Ücret

Selamlık Tam                                                                                   40 TL

Selamlık İndirimli                                                                          20 TL

Harem – Camlı Köşk-Saat Müzesi Tam                              30 TL

Harem – Camlı Köşk-Saat Müzesi İndirimli                     15 TL

Selamlık – Harem – Camlı Köşk-Saat Müzesi Tam       60 TL

Selamlık-Harem-Camlı Köşk-Saat Müze İndirimli       30 TL

Saray Koleksiyonları Müzesi Tam                                          10 TL

Saray Koleksiyonları Müzesi İndirimli                                  5 TL

Dolmabahçe Sarayı Öğrenci Giriş Ücreti

Öğrenci gezi bileti                                                                           5 TL

Saray Koleksiyonları Müzesi                                                     2 TL

Engelli giriş ücreti almamaktadır. Aynı zamanda kanuna göre engellilerin yanı sıra yanlarında bulunan refakatçilerden de herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

10 Kasım’da Dolmabahçe Sarayı Ücretsiz mi? Her sene 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Töreni etkinliklerine katılan çocuk, genç, yaşlı tüm ziyaretçilere saray ücretsizdir.

Ulaşım:

Beşiktaş’tan İETT otobüsleri ya da dolmuşlarla Anadolu Yakasından gelenler Üsküdar-Kabataş Kadıköy-Kabataş Deniz yolu ile gelebilirler.Bağcılar-Kabataş Tramvay hattıyla da  Dolmabahçe Sarayı’na gelebilirler.

Adres : Vişnezade Mahallesi, ,Dolmabahçe Cad. 34357 Beşiktaş /İstanbul

Tel : (0212) 236 35 77

Faks:  (0212) 259 32 92

Müze Turları düzenleyen turlarla gitmeniz de her açıdan avantajlı olacaktır. istanbul tours tekneleri Bostancı, Kadıköy ve Eminönü’den kalkmaktadır. Bu turlara katılarak rehber eşliğinde gezerek tarihi bilgileri daha detaylı öğrenebilirsiniz.