Çamaşır Makinası İle Kumaş Nasıl Boyanır?

Çamaşır Makinası İle Kumaş Boyama Nasıl Yapılır
Çamaşır Makinası İle Kumaş Boyama Nasıl Yapılır

Özellikle koyu renkli kumaşlar zamanla güneşten veya yıpranmadan dolayı renklerini kaybeder ve soluk bir renk halini alır. Eğer kumaşınız hala sağlamsa veya giymeyi çok sevdiğiniz ama soluk renginden dolayı giyemediğiniz kıyafetleriniz varsa basit bir uygulama ile onlara yeniden canlılık katabilirsiniz.

Kumaş boyasını genelde aktarlarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Birde renk sabitleyici almanız gerekiyor. Bu iki malzeme alındıktan sonra gerek duyulan diğer malzemeler elde boyama yapacaksanız iki adet kova veya bir çamaşır makinası.

1-) Boyama işlemi tek renk için yapılmaktadır. Desenli bir kumaşsa her yerin aynı yer olacağı unutulmamalıdır.
2-) Boyayacağınız kumaş yapacağınız renkten açık renk olmalıdır. Çünkü daha koyu renk ile anca eski rengi kapatabilirsiniz.
3-) Boyanacak kumaş yün,naylon ve pamuk olması gerekir. Akrilik ve polyester kumaşlar için özel bir boyama gerekir.
4-) Mont, palto, ceket ve kot pantolonlar için çamaşır makinesi iyi bir netice verebilir fakat daha çok bu kumalarda elde boyama tavsiye edilmektedir.
5-) Boyama esnesında mutlaka eldiven kullanılmalıdır. Aynı zamanda boyanın temas edebileceği yer gibi zeminlere gazete serilmesinde yarar vardır.
6-) Koyu renk kumaşların orjinalleri ya da boyanmışlarda en sık karşılaşılan sorun renk atmasıdır. Bazı verilere göre yeni alınan elbisenin ya da boyanmış giysinin 2-3 saat kadar fazlaca tuzlu su ve fazlaca sirkeli suda bekletilmesi tavsiye edilir. Bu rengi sabitlemeye yaramaktadır. Genelde bu yöntem keten, pamuk, kot, yün ve naylon gibi kumaşlarda başarılı olmaktadır.
7-)Makinanızın deterjan gözünün boya olmasını istemiyorsanız toz deterjanı suda karıştırarak makinanızın iç kısmına koyabilirsiniz.

Peki çamaşır makinası ile boyamayı nasıl yaparız?

1-) Boya yapacağınız kumaş hassas bir kumaş ise çamaşır makinasının sıcaklık  derecesini 50-70 yapın. Hassas bir kumaş değilse çamaşır makinasının sıcaklık  derecesini 80-90 yapın.

2-) Kaban, kot pantolon, ceket, mont gibi kalın kumaşlı giysiler boyanacak ise boya miktarı arttırılabilir. İnce kumaş ise daha az kullanılabilir.

3-) Kalın bir kumaşlarda bir paket kumaş boyası, ince bir kumaşlarda  ise yarım paket kumaş boyası bir bardak sıcak su içinde eritilir. İçerisine bir yemek kaşığı sirke ve bir çay kaşığı tuz atılır. Hepsi bardak içindeki boya ile iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım çamaşır makinasının deterjan gözüne konur. Renk sabitleyiciyi de yumuşatıcı gözüne koyun.

4-) Boyanacak kumaş makineye ön yıkamasız programla yıkanır. Yıkama işlemi bittikten sonra boya kalıntısı kalmışsa elde iyice durulanarak asılır.

Boyama işlemi bittikten sonra makinenizi bir kere boşken çalıştırın. Buradaki amaç bir sonraki yıkamada çamaşırlarınıza boya kalıntılarının geçmemesini sağlamaktır.

Boya işlemini sadece giysilerde değil solan ve yıprayan koltuk örtülerinde de deneyebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken en önemli konu ise  makinanınızın bakımını iyi yaptırmanızdır. Bunun için Ümraniye Arçelik Servisi ile iletişime geçebilirsiniz.