BURSA’nın Mudanya ilçesinin 11 km uzağında, Marmara’ya kıyısı olan şirin bir belde olan ve Tarihin tozlu sayfalarından çıkmış ve her sokağında insanı ve tarihi canlı olarak hissedileceği bir yer olan Tirilye’den bahsedeceğim..
İstanbul’un monotonluğundan kaçıp Haftasonlarını ailesi ve sevdiklerinizle keyifli vakit geçirmek isteyenler için küçük sakin zeytin bahçeleri ve ahşap evlerin arasında geçmişi keşfetmeye çıkmak isteyenler için ideal bir adres.
Bir yanı mavi uçsuz bucaksız denizi bir yanı yemyeşil tepelerin olduğu, Adını, bir rivayete göre sürgün edilen 3 papazdan aldığı bilinmektedir. Diğer bir rivayete göre de barbunya balığı anlamına gelen “trigliya”dan almış olması ve Köyün adı 1963’de “Zeytinbağı” olarak değiştirilse de 2011’de tekrar isim hakkı iade edilmiş. Ve Birçok dizi ;Cumhuriyet, Melekler Adası, Sev Kardeşim, Kezban Yenge gibi film ve dizilere ev sahipliği yapmıştır.
Bu şirin kasaba ve çevresi antik çağlardan beri yerleşime açık halde olduğu için her adımda tarihi bir yapıyla karşılaşıyorsunuz.
Eskiden yoğun olarak Rumların yaşadığı köyün dar ve dolambaçlı sokaklarından gezerken sizleri yıllar öncesine götürüp eski Rum evlerine , kiliselere, camilere, çeşmelere, kaç asırlık çınar ağaçlarıyla buluşturuyor…
Bu kasabadaki tarihi verilere göre Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar ve Bizanslılara dayanan yapıtların olduğu 1330’ yılından itibaren de Osmanlı egemenliğine giren 1908’de 820 hane, ve 19 Yüzyıl’dan sonrada 109 Türk ve 3,657 Rum’un yaşadığı biliniyor.
Şimdi Sizlere Bu şirin tatil kasabasında nereleri gezebiliriz;
Trilyenin kalbi olarak bilinen;
1.Trilye Çınar
İstanbul’da Balat Sokaklarını andıran eski evleri ve şirin Dükkanlarıyla Fotoğraflarınızı Renklendirecek Şirin Bir Meydan…
2.Taş Mektep
1909 yılında neo-klasik tarzda papaz okulu olarak inşaa edilmiş olan Mektep 1924 yılında Kazım Karabekir tarafından öksüz ve yetimler yurduna dönüştürülmüş.
Şimdi ise; Eski bir yapı olması ve bakımsızlık sebebiyle tarihi yapının daha çok zarar görmemesi için çevresi tel çitlerle örülmüş içeriye girişinin mümkün olmadığı yapı turistlerin ilgi odağı konumunda.
3.Dündar Evi
Rumlardan kalan tarihi eser niteliğindeki Yuannes adıyla bilinen Kilise bugün Dündar Evi adı olarak biliniyor…
Belli Rivayetlere göre bu Kilise 12. yüzyıldan kalma olduğu söyleniyor.
20’nci yüzyılın başlarında ise Rumların Bu bölgeyi terk etmesinin ardından özel mülkiyete dönüştürülmüş …
4.Kemerli Kilise
Hristiyanlığın özel günlerinde büyük ilgi gören bu kilise Trilye ve çevresinde bunun haricinde çok sayıda görkemli kilise manastırlar inşa edilmiş, Fakat günümüze kadar sadece 3 kilise ve 1 manastır ulaşabilmiş. 13. yüzyıl sonlarında yapıldığı var olduğu kabullenilen Kemerli Kilise de bunlardan birisi Gerçek Adı; Panagia Pontobasilissa Kilisesi adıyla bilinen Kemerli Kilise, tarihte duvarlarına resim yapılan ilk kilise olarak ta bilinmektedir…
Kilisenin Hz. Meryem için adandığı ve bazı el yazması eserlerde geçmesiyle ve . Duvarlarındaki resimler bakımsızlık sebebiyle üzerlerinin çizilmesi ve boyanması nedeniyle zarar görmüş durumda ne yazık ki ☹
5.Fatih Camisi
Eski ismi St. Stephanos Kilisesi olan bilinen bu kilise, bugün Fatih Camii olarak kullanılıyor. Kapısında Hicri 968, Miladi 1560 yazılı olan Bizans sütun başlıklarına sahip bu caminin yanında yer alan Osmanlı Hamamı (Avlulu Hamam) diye bilinen bu yapı Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış olup Bugün bile kültür merkezi olarak kullanmak için restore edilmiş Osmanlı Hamamı olarak bilinen Yapının yapım tarihi net olarak bilinmemekte anacak yapıda detaylar 16. yüzyılı işaret ediyor…
6.Medikion Manastırı
Tirilye’den Eşkel Limanı’na giden karayolu üzerinde yer alan . Kuzeybatısında Rum Mezarlığı olan İlk inşa edildiği zaman Hagios Sergios’a adanmış ve 11. yüzyılda adı değiştirilerek Medikion Manastırı olmuş. Ve 8. yüzyılda kurulduğu bilinen çiftlik olarak kullanılan manastırın klasik bir duvar olma özelliğinden çıkıp duvarlarının her birinin ağırlığı ve görkemi ve giriş kapıları günümüze ulaşabilmesiyle dikkat çekmektedir.
6.Atatürk Meydanı Ve Yat Limanı
Bu şirin sahil kasabası boyunca küçük bir sahil bir yürüyüşü yapmak isteyenler için yat limanı bulunması ve meydanın yanındaki plajdan denize de girilebiliyor olması ve plajının temiz ve bakılınca içindeki çakıl taşlarının bulunuyor olması insana ayrı bir huzur veriyor.
7.Kapanca Limanı
Bu bölgede Roma Dönemi’nden kalan Kapanca Bölgesi’ndeki antik liman her tarih döneminde en önemli stratejik konumda olması ve bereketli topraklarından elde edilen zeytin ve diğer mahsullerin ticaret açısından önemi büyük bir liman kenti olması…
Hangi Tatları Tatmamız ve Sevdiklerinize Ne Tür Hediyeler Alabilmeniz Konusunda Ufak İpuçları Vereceğim;
Adından da belli olacağı gibi halkının başlıca geçim kaynağı olan zeytini dünyaca ünlü olması ve diğer zeytinlere benzememesi ve Orta boyda, küçük çekirdekli ve çekirdeği meyvesine yapışmayan saklaması uzun süreli olan bu zeytinler ve Yörenin zeytini yağ yapımı açısından çok uygun olması ve benim gibi Ege aşığı birinin olamasa olması rakı balık keyfi yapmadan yada Çamlı kahve’de asırlık çınarların altında, denize ve zeytin bahçelerine karşı sabah kahvaltı keyfi yapmadan bir kahve yudumlamadan Püfür püfür esen ve manzara solumadan ve burada denemeden gitmenizi istemediğim tatlardan bazıları; balık severler için mezgit, kalkan, sardalye, balık çorbası, dil balığı kavurması, kabak çiçeği dolması, enginar, pavurya, hardal otu salatası, levrek buğulama, közlenmiş yağ biberi ve ayva tatlısıdır. Ayrıca buraya gelenler mutlaka o meşhur, o leziz zeytinyağına kekik ve pul biber ekip, odun ekmeğine banıp, yemelere doyamayacaklarına eminim…
Ve buranın bir avantajı da araba ile gelenler için otoparkının olması önemli detay olması
Bursa Trilye’nin Küçücük, sevimli çarşısını 3 – 5 dakikada içerisinde gezebilirsiniz ama bununla asla yetinmezsiniz çünkü tekrar tekrar başa dönüp dolaşacağınıza eminim… Zeytin, zeytinyağı satan dükkanlar takıcılar, taze sebze meyveler alabileceğiniz hediyelikler arasında başı çeker. Özellikle bu yöreye özgü olan orijinal hiçbir yerde bulamayacağınız zeytinini ve yağını almadan dönmemenizi öneririm.
İstanbul’dan araçsız gelecekler için en kolay yol Mudanya’ya kalkan deniz otobüsüne binerek Yada Araba varsa İDO feribotuna binin derim… İstanbul Yenikapı’dan deniz otobüsü ile Mudanya’ya geldikten sonra, oradan yarım saatte bir kalkan minibüslerle Trilye’ye gidilebilir bu eşsiz kasabayla kısa bir tatil geçirebilirsiniz.